Vier Nederlanders bij enorm Belgisch drugslab

De politie heeft vrijdag vier Nederlanders en een Belg opgepakt in een groot drugslab in Opglabbeek, een plaatsje in Belgisch Limburg. Belgische media hebben het over een van de grootste drugslabs van Europa. De recherche had de verdachten al even op het oog en viel vrijdag rond tien uur 's morgens het gebouw binnen. 

Op dat moment stond de installatie waarmee synthetische drugs werd gemaakt aan. De vijf verdachten lagen in het pand te slapen.

 

De eigenaar van de loods woont naast het pand. Hij was verrast dat hij het pand aan drugscriminelen had verhuurd, melden Belgische media. 

Volgens de brandweer was er een erg gevaarlijke situatie, omdat er ontploffings- en brandgevaar was. Er stonden onder meer tientallen vaten met chemische stoffen en zo'n honderd gasflessen. De burgemeester, die tegenover de loods woont, meldde daarnaast dat het lab mogelijk achter een stapel strobalen was opgesteld.

Een productie-eenheid waarmee mogelijk xtc werd geproduceerd, kon pas worden stilgelegd toen het gevaar was geweken. De ontmanteling van de installatie zal waarschijnlijk nog dagen in beslag nemen.