Vier Nederlanders gearresteerd voor Duitse plofkraken

Op verzoek van de Duitse autoriteiten zijn maandag en dinsdag in Nederland vier Nederlanders opgepakt die worden verdacht worden van enkele plofkraken in Duitsland, aldus de politie.

München

De verdachten kwamen in beeld na een plofkraak in de buurt van München op 17 oktober vorig jaar. Het gaat om een vrouw van 23 zonder vaste woon- of verblijfplaats, een man van 25 uit Arnhem, een man van 25 uit Wageningen en een man van 21 uit Ede. Na de aanhouding zijn diverse woningen doorzocht.

Bij de plofkraak in Germering, nabij München, werd een andere Nederlandse man bij zijn aanhouding neergeschoten. Drie anderen werden ter plaatse aangehouden, één bleef er voortvluchtig.

Met de aanhouding van de vier verdachten denkt de Duitse politie personen te hebben gepakt die bij meerdere plofkraken in hun land betrokken waren. Er ligt een uitleveringsverzoek van Duitsland om de verdachten daar te berechten. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Gedaald

Plofkrakers gebruiken de laatste jaren soms zware explosieven.

Het aantal plofkraken is sinds enkele jaren in Nederland fors gedaald. Georganiseerde groepen trekken daarom naar Duitsland om daar toe te slaan.