Vier Nederlanders opgepakt voor ontvoering en marteling in Fuengirola

Vier Nederlanders opgepakt voor ontvoering en marteling in Fuengirola

Het Nederlandse Fugitive Active Search Team (FASTNL) heeft in Nederland op 8 en 22 november 2023 op verzoek van FAST Spanje drie Nederlanders aangehouden in verband met extreem drugsgeweld, waarbij een 24-jarige Nederlander in Fuengirola werd ontvoerd en gemarteld. Het nieuws is pas vandaag door het Openbaar Ministerie naar buiten gebracht.

Verdachten

Het gaat om een 26-jarige man uit Vlaardingen, een 31-jarige man uit Honselersdijk en een 35-jarige man uit Rotterdam. Een vierde Nederlander, een 35-jarige man uit Hoek van Holland, kon op aanwijzing van FASTNL in Frankrijk worden opgespoord. Hij is daar door FAST Frankrijk op 10 november aangehouden. Naast de Nederlandse verdachten is er ook een Britse verdachte in het Verenigd Koninkrijk aangehouden.

Gemarteld

Spanje verdenkt de mannen van ontvoering en marteling van een jonge Nederlander in mei 2023 in de Zuid-Spaanse badplaats Fuengirola. Het 24-jarige slachtoffer werd urenlang vastgehouden en mishandeld. Zijn ontvoerders amputeerden beide wijsvingers en maakten met een mes diepe sneden in zijn voeten. Zij lieten hem bewusteloos achter in een afgelegen gebied.

Het extreme geweld zou zijn gepleegd naar aanleiding van een ripdeal van een partij drugs ter waarde van 3,2 miljoen euro.

Spanje heeft om overlevering van de verdachten gevraagd.

Leugendetector

De Spaanse online krant El Español schrijft vandaag dat op de achtergrond een ruzie speelt tussen twee groepen cocaïnehandelaren. Op 8 en 9 mei 2023 zou het Nederlandse slachtoffer door zijn ontvoerders in Groot-Brittannië een test met een leugendetector hebben ondergaan, om erachter te komen of de ripdeal met zijn medewerking werd gepleegd. Toen die test geen uitsluitsel gaf, zou de Nederlander naar de Costa del Sol zijn gereisd voor een ontmoeting met de leider van het netwerk.

Mes

Op 11 mei werd het slachtoffer vastgehouden in een gebouw in Fuengirola en kreeg hij een pak slaag. Na urenlange gevangenschap brachten de ontvoerders hem naar een veld in de gemeente Fuengirola. Daar werden de wijsvingers van zijn handen geamputeerd en werden met een mes diepe sneden in beide voeten gemaakt. Nadat hij bewusteloos raakte en aan zijn lot was overgelaten in het afgelegen gebied, kwam de man weer bij bewustzijn en kon hij op eigen kracht om hulp vragen. Het slachtoffer werd gevonden met zwarte duct tape om zijn mond.