Vier NL’ers in Spanje gepakt met 555 kilo coke

In het Spaanse dorp Alhaurín de la Torre bij Malaga zijn vier Nederlanders en een Spanjaard opgepakt vanwege een drugsvangst van 555 kilo cocaïne, 130 kilo hasj en 74 kilo wiet. De organisatie verborg de drugs in containers die waren ondergedompeld in hazelnootcrème en tofu en vervoerde deze vervolgens in gekoelde vrachtwagens naar Nederland.


Gesloten pakhuis

Het onderzoek van de Spaanse politie naar de drugsorganisatie begon in juni naar aanleiding van een tip over een pakhuis dat door een groep mensen werd gebruikt en waar vrachtwagens met Nederlandse kentekens kwamen. Het pakhuis was gesloten en er vond geen activiteit plaats.

Nieuwe methode

Uit onderzoek bleek dat de groep betrokken was bij drugshandel van Malaga naar Nederland. Zo werden er op schepen transporten klaargemaakt waarbij de drugspakketten in containers met hazelnootcrème en tofu werden ondergedompeld. De bevroren blokken werden vervolgens in gekoelde vrachtwagens vervoerd met andere producten, zoals kroepoek of Chinese rijst. Een nieuwe methode volgens de Spaanse politie.

Bij de operatie zijn vijf mensen gearresteerd waaronder vier Nederlanders. De Spanjaard is inmiddels vrijgelaten. Er werden huiszoekingen verricht in Benalmádena, Alhaurín el Grande, op een schip in Mijas Costa en op een schip in Alhaurín de la Torre.