Vier plofkraken in één nacht (UPDATE)

Weer zijn geldautomaten van Albert Heijn-filialen opgeblazen: vier stuks. Er waren er afgelopen nacht twee plofkraken in Soest, één in  Driebergen en één in Brielle. De politie heeft in Soest drie verdachten opgepakt.

(beeld NOS)

Bouwkeet

Volgens de NOS was de eerste plofkraak rond 03.00 in Soest en twintig minuten later bij een andere geldautomaat in Soest. Een uur daarna was er een plofkraak bij de Albert Heijn in Driebergen.

Misschien gaat het om dezelfde dadergroep. De verdachten zijn in Soest aangehouden niet lang na de plofkraak in Driebergen. De politie achtervolgde hen en ze hadden zich uiteindelijk verschanst in een bouwkeet. Of er buit was en waar die is gebleven is nog niet bekend.

De politie heeft bij de achtervolging een politiehelikopter ingezet.

Scooter

In Brielle werd de politie even voor 03.00 gebeld over een inbraak bij een Albert Heijn aan het Slagveld. Een buurtbewoonster zag twee in het donker geklede mannen op een scooter aankomen en de winkel binnen gaan. Vervolgens hoorde zij glasgerinkel en een knal. Kort daarna vluchtten de mannen alweer weg op de scooter, vermoedelijk richting de Voorstraat. Agenten troffen in de supermarkt een grote ravage. De geldautomaat lag uit elkaar en over de winkelvloer verspreid lagen verschillende biljetten, deels besmeurd met inkt. Meerdere ruiten waren gesprongen. Verschillende eenheden zochten in de omgeving naar de mannen op de scooter. Buiten de supermarkt werd een gaslucht geroken. Op advies van de brandweer werd het pand niet betreden en de afzetting verruimd. Na onderzoek gaf de brandweer om 05.30 het pand vrij.

Het aantal plofkraken is in Nederland het afgelopen jaar afgenomen. Nederlandse criminelen zijn in Duitsland actief geworden. De laatste maanden zijn er echter weer meer kraken in Nederland. Vooral geldautomaten van de ING bij de supermarkten van Albert Heijn zijn doelwit.

Meer over recente plofkraken:

Plofkrakers naar overgave gepraat

Weer plofkraken bij Albert Heijn

‘Zware explosieven ingezet bij plofkraken’