Vier ton coke: OM eist tot 10 jaar cel

In de zaak van de import van 4.019 kilo cocaïne heeft het Openbaar Ministerie dinsdag voor de rechtbank in Dordrecht tegen transportondernemer Johan van G. (50) negen jaar cel geëist. Hij had zijn bedrijf in Oosterhout ter beschikking gesteld als adres voor het transport dat van de Colombiaanse havenstad Turbo via Antwerpen was aangekomen.

Op de hoogte

De Nederlandse politie was al op de hoogte van de zending en nam het meeste samen met de Belgische Douane op 29 augustus 2018 in de haven van Antwerpen in beslag. De drugs zat verborgen in een lading bananen. De Nederlandse politie volgde heimelijk een vrachtwagen met een klein deel van de cocaïne erin die richting een loods in Oosterhout reed. Het transport werd begeleid en in de gaten gehouden door de inzittende van een Volkswagen Golf. De 50-jarige Van G., die zijn loods beschikbaar stelde, heeft volgens het Openbaar Ministerie willens en wetens laten komen. Hij nam het voortouw in het uitladen van de container en communiceerde ook via een pgp-toestel.

Eiegnaars

Tegen de in Armenië geboren Antwerpenaar Mushegh P. is de eis tien jaar cel en een geldboete van 25.000. Amsterdammer Nabil T. (22) hoorde negen jaar eisen. Volgens de officier van justitie van het landelijk parket moest P. ervoor zorgen dat het transport geregeld werd en de lading veilig werd afgeleverd bij de loods in Oosterhout. Daar stond Nabil T. de vrachtwagen op te wachten en hij bevestigde ook dat deze op het juiste adres was. Toen de vrachtwagen arriveerde zorgde hij ervoor dat de juiste pallets uitgeladen werden. Ook informeerde hij onbekend gebleven eigenaars van het transport.

De eis tegen P. is iets zwaarder omdat hij volgens justitie de onwetende vrachtwagenchauffeur bij het uitvoeren van zijn misdrijf heeft betrokken.

Volgens het landelijk parket lag de groothandelswaarde op 26.000 euro per kilo, wat neer komt op een groothandelswaarde van 104,5 miljoen euro.