Vier tot acht jaar voor ontvoering

Vier mannen uit Nijmegen, Lent en Groesbeek zijn door de rechtbank in Arnhem dinsdag veroordeeld tot gevangenisstraffen van 4 tot 8 jaar voor ontvoering, poging tot diefstal met geweld, verboden wapenbezit, harddrugsbezit en heling. Drie van de vier hadden banden met motorclub No Surrender.


Geld

De gewelddadige ontvoeringen en pogingen tot diefstal met geweld vonden plaats in Nijmegen in het najaar van 2014. Het motief van de daders was het vermoeden dat er een grote som geld in omloop was, omdat kort daarvoor een grote wietkwekerij van een familielid van één van de daders was opgerold. Een 40-jarige Nijmegenaar kreeg van de rechtbank een hogere straf opgelegd dan de officier van justitie had geëist: 8 jaren celstraf in plaats van 6 jaar, voor het uitlokken van de ontvoeringen, de pogingen tot diefstal, voor wapen- en drugsbezit en heling.

Openheid van zaken

Conform de eis van de officier van justitie is aan een 21-jarige man uit Groesbeek die bij alle ontvoeringen en pogingen tot diefstal met geweld betrokken was en daarbij het meeste geweld toepaste, 8 jaren gevangenisstraf opgelegd. Hij is ook veroordeeld voor verboden vuurwapenbezit. Een 30-jarige man uit Lent die weliswaar feitelijk een aandeel had in alle vrijheidsberovingen en pogingen tot diefstal, maar die van 1 van die feiten is vrijgesproken, minder geweld heeft gebruikt en bij de politie tot op zekere hoogte openheid van zaken heeft gegeven, is veroordeeld tot een celstraf van 5 jaren, 1 jaar minder dan de officier van justitie had geëist.

Schadevergoeding

De rechtbank heeft een 31-jarige man uit Nijmegen, die veroordeeld is voor 1 van de ontvoeringen, 1 poging tot diefstal met geweld, heling en wapenbezit, conform de eis van de officier van justitie veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar. Naast de opgelegde straffen zijn de mannen veroordeeld tot vergoeding aan de slachtoffers van de schade die deze hebben geleden door de vrijheidsberovingen en pogingen tot diefstal.

Zie eerdere berichten over de zaak:

‘Ik ben slachtoffer No Surrender’

Vijfde verdachte in ontvoeringszaak Nijmegen

Ondergedoken ‘ontvoerder’ opgepakt bij MC-lid

Grote politieactie na ontvoeringen (VIDEO)