Vier verdachten na grootste Surinaamse drugsvangst ooit

De Surinaamse politie heeft vier personen op het oog als verdachten na de grote drugsvangst van dinsdag. Dat heeft waarnemend korpschef Roberto Prade op een persconferentie in Paramaribo gezegd. Hij noemde de onderschepping van de 94 pakketten met 2.345 kilo cocaïne de grootste drugsvangst uit de Surinaamse geschiedenis.

Europa

De Surinaamse politie en douane vonden dinsdag in de haven van Paramaribo 2.345 kilo cocaïne. De lading zat verborgen tussen zakken rijst in acht containers die klaar stonden voor transport. De drugs waren bestemd voor Europa, voor welk land wilde hij in het belang van het onderzoek niet zeggen. Eerder deze week werd gemeld dat de containers met Surinaamse rijst via Guadeloupe naar Frankrijk zouden worden verscheept.

Volgens Prade zijn de verdachten, in tegenstelling tot eerdere berichten, nog niet opgepakt. Dat houdt volgens hem verband met het onderzoek en het verzamelen van bewijslast.

Zware publieke druk

De politie van Suriname staat sinds de vondst van de cocaïne onder zware publieke druk om met nieuws over de zaak naar buiten te treden. Lokale media berichtten al vanaf de eerste dag over de enorme vangst, maar de autoriteiten zwegen tot nu toe.

‘Zeer grote organisatie’

Prade zegt dat het onderzoek nog volop bezig is en dat hij daarom niets kan zeggen over de identiteit van de verdachten. Hij gaat ervan uit dat er gezien de omvang van de zending ‘een zeer grote organisatie’ achter het transport zit.

Rijstbedrijf

In Nickerie, in het westen van het land, is dinsdag in verband met de zaak de ondernemer en rijstpelmolenaar Nitinder Oemrawsingh van het bedrijf Nivash gearresteerd. De rijst en containers komen van zijn pellerij. Ook een inklaarder is aangehouden.

Zie eerdere berichten:

Cokelijn naar Suriname opgerold

Gezochte Surinaamse zakenman in NL opgepakt

Drie Surinaamse agenten vast om cocaïnezaak