Vier zaken in Arnhems uitgaansgebied gesloten

In een witwasonderzoek heeft de politie, in samenwerking met de FIOD, op dinsdagochtend een 65-jarige Arnhemmer aangehouden. Hij wordt verdacht van gewoontewitwassen door te investeren in met crimineel verkregen geld in horecagelegenheden in de Arnhemse binnenstad.

Drie zaken overgenomen

Zijn woning is doorzocht. Daarbij is er een contant bedrag van ruim 10.000 euro aangetroffen en in beslag genomen. Ook is er beslag gelegd op een zeiljacht. Op last van burgemeester Marcouch zijn vier horecazaken aan de Korenmarkt in Arnhemse per direct gesloten.

De gemeente kreeg afgelopen najaar argwaan toen de verdachte zich intensief bezighield met de exploitatie van betreffende horecazaken. In korte tijd werden drie horecazaken overgenomen en gingen er verhalen rond over het criminele verleden van de man.

Honderdduizenden euro’s

Dit signaal werd door de gemeente bij de politie gemeld en tevens werd het landelijk bureau Bibob ingeschakeld. Dit heeft er toe geleid dat de recherche in oktober 2017 een onderzoek is gestart naar de Arnhemmer.

Afgelopen maanden heeft de recherche in samenwerking met de FIOD onderzoek gedaan om de herkomst van de geïnvesteerde gelden te herleiden. Tijdens het onderzoek is er zicht gekomen op bezittingen en investeringen van enkele honderdduizenden euro’s waarvoor geen legale herkomst te vinden is.

De burgemeester van Arnhem heeft besloten de zaken direct te sluiten, in afwachting van de verdere resultaten van het rechercheonderzoek en het bureau Bibob. De politie zet het onderzoek voort. In deze fase worden inhoudelijk geen mededelingen gedaan over het onderzoek.