Vierde executie Arkansas staat op stapel

Vandaag donderdag staat in de Amerikaanse staat Arkansas weer een executie gepland, middels een injectie. Dat zal de vierde doodstraf-executie zijn in deze staat in acht dagen. Er loopt nog een beroep bij een federaal gerechtshof dat de executie op het laatst kan stoppen.

God

Kenneth Williams (38, foto links) had al een levenslange straf voor moord, maar ontsnapte en doodde in 2000 opnieuw een man, waarna hem de doodstraf werd opgelegd. In de jaren daarna vertoonde hij berouw, schreef een lang stuk over zijn ’transformatie door God’. Hij schreef ook dat hij zich ‘gestabiliseerd’ voelde. Zijn advocaten hebben betoogd dat hij niet toerekeningsvatbaar is.

Gorsuch

Maandag werden in Arkansas opnieuw twee gevangenen geëxecuteerd met een dodelijke injectie, met een tijdverschil van drie uur. Dat waren de 52-jarige Jack Jones en 46-jarige Marcel Williams, beide veroordeeld voor moord en verkrachting. Vorige week stierf Ledell Lee (51, foto rechts) nadat de nieuwe door Trump benoemde rechter Neil Gorsuch in het Amerikaanse Hooggerechtshof de doorslaggevende stem gaf voor zijn executie in het negenkoppige hof.

Een week eerder werd een executie op het laatste moment door een rechtbank gestopt. Arkansas wil acht executies doen in korte tijd voordat de houdbaarheidsdatum van het dodelijke middel voorbij is.