Vierde afrekening in een week in Marseille

In Marseille is in de nacht van vrijdag op zaterdag een auto gevonden met daarin het verkoolde lichaam van een man, die een gat in zijn schedel zou hebben. Ook is vastgesteld dat hij om het leven is gekomen door de inslag van ‘een projectiel’. De auto stond in een buurt in het noorden van de stad die bekend staat om het vele drugsgeweld. Als het een afrekening in het criminele circuit is, is het waarschijnlijk die vierde afrekening sinds vorige week zaterdag.

Volgens Franse media is het slachtoffer gevonden op de bijrijdersstoel. Het lichaam werd ontdekt door de brandweer, die was gewaarschuwd omdat de auto in brand stond. De politie vermoedt dat de man ergens anders is doodgeschoten en dat de auto later naar de plaats is gereden waar de auto in brand is gestoken.

Niet geïdentificeerd

De politie is ’s nachts direct met sporenonderzoek begonnen. Door de brand zijn waarschijnlijk de meeste sporen verloren gegaan. De politie heeft nog geen idee wie het slachtoffer is en hoopt dat de familie van de man hem als vermist opgeeft, zodat hij door middel van vergelijking van dna-materiaal geïdentificeerd kan worden.

Het in brand zetten van een auto met daarin het lichaam van een slachtoffer is in Marseille een veelgebruikte methode onder criminelen om sporen van de moord uit te wissen.

In Marseille is al enige jaren een strijd gaande tussen rivaliserende criminele organisaties die drugslijnen onder controle proberen te brengen. Vorig jaar kwam het geweld tot een hoogtepunt toen er 24 criminele afrekeningen plaatsvonden. Sinds november leek het rustiger te worden, maar twee weken geleden werd de eerste succesvolle aanslag van 2013 gepleegd. Bij deze liquidatie kwam een 23-jarige man om het leven die net was vrijgelaten uit de gevangenis.

Verkoold lichaam in bos

Afgelopen week kwamen drie andere mannen om het leven. Een kwam letterlijk net de gevangenis uitgelopen, waar hij had vatgezeten voor een afpersing. Hij stak de straat bij de gevangenis over waar zijn familie en vrienden stonden te wachten, toen hij werd neergeschoten door een bijrijder op een scooter.

Woensdag werden twee mannen doodgeschoten door twee of drie schutters, waarvan er een schoot met een kalasjnikov. Daarnaast is er in een bos op enkele tientallen kilometers van Marseille een verkoold lichaam gevonden. Het slachtoffer was een man die woonde in het noorden van Marseille. De politie vermoedt dat de moorden afrekeningen in het criminele circuit zijn. In januari mislukten al twee aanslagen met machinegeweren.

Lees ook:

Drugsoorlog Marseille: 9 maanden, 20 moorden

Frankrijk stuurt extra agenten naar Marseille

Marseille: nieuwe agenten en dubbele moord

Nieuw slachtoffer in drugsoorlog Marseille

Drie afrekeningen in Marseille