Vierde verdachte Staatsliedenbuurt (UPDATE)

De 26-jarige Amsterdammer die vorige week in Tanger is aangehouden door de Marokkaanse politie is Hamza B., aldus verschillende bronnen tegen Crimesite. Een medewerker van het Marokkaanse ministerie van Justitie heeft maandag aan een redacteur van de website Crimescene.pro bevestigd dat het om Hamza B. gaat. De Marokkaanse Hespress spreekt over H.B (uit 1987). 

B. is een bekende van Anouar B., Adil A. en Rida Bennajem die volgens de politie de moorden in de Staatsliedenbuurt hebben gepleegd.

Dna

De daders zijn op 29 december weggereden met een Golf en een Audi RS4. Tijdens een pro forma-zitting met verdachte Adil A. bleek dat er dna is gevonden op de hengsels van een tas met kalasjnikovs, die in een woning stond waar Adil A. verbleef. Ditzelfde spoor werd vastgesteld op een patroonhuls in de Audi. En deze zelfde hulzen zijn gevonden in de Staatsliedenbuurt waar met Kalashnikovs is geschoten. 

Mogelijk is dit dna van ofwel de inmiddels vermoorde Bennajem ofwel B. De politie heeft een compositiefoto verspreid van een inzittende in de Audi.

Liquidatiepogingen

Hamza B. is al verscheidene malen in beeld geweest bij de politie in verband met zware delicten, schrijft Crimescene.pro. Onder meer in een onderzoek naar een moordaanslag op 3 maart 2007 op de Burgemeester Van Leeuwenlaan in Amsterdam Geuzenveld. Daar werd een man neergeschoten door een dader met een integraalhelm op. Hamza B. is aangehouden maar werd uit voorlopige hechtenis ontslagen wegens gebrek aan bewijs.

Overval

In 2008 kwam hij voor in een Amsterdams onderzoek naar een andere liquidatiepoging maar niet zeker is of hij ook daadwerkelijk verdachte is geweest. En op 4 oktober 2011 kwam B. in beeld na een overval op een Rabobank aan het Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord waar 525.000 euro werd buitgemaakt. Hamza B. is ervoor aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de bankoverval. 

Vuurwapen afgepakt

B. kwam positief in het nieuws toen hij op 13 november 2010 met  een vriend een vuurwapen afpakte van een  ruziezoeker in de Bestevaerstraat in het Amsterdamse stadsdeel Bos en Lommer. De twee droegen dat wapen over aan de politie. Het nieuws werd uitgezonden door de lokale stadszenders AT5 en RTV-NH.