Viertal aangehouden met partij qat

De politie in Arnhem heeft in de nacht van maandag op dinsdag vier verdachten aangehouden met een partij qat. De mannen reden ’s nachts met twee auto’s door de stad en een van de auto’s was zichtbaar zwaar beladen. Voor de politie een reden voor controle en daaruit bleek dat er jute zakken vol met qat in de auto lagen. Het vervoeren en verhandelen van qat is verboden in Nederland.

De aangehouden mannen zijn een 46-jarige man uit IJsselstein, een 50-jarige man uit Arnhem, een 47-jarige man uit Denemarken en een 43-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Ze zitten nog vast en worden verhoord.

Surveillerende agenten zagen omstreeks 02.00 die nacht de vier mannen in twee auto’s over de Johan de Wittlaan in Arnhem rijden. Daarbij viel op dat één van de twee auto’s zeer zwaar beladen was. Op de Oude Zevenaarseweg werden de auto’s voor controle aan de kant gezet.

Sinds begin dit jaar is het verhandelen en bezit van qat strafbaar in ons land. Voorgaande jaren werd er veel qat verhandeld in Nederland, dat vooral gold als doorvoerland voor Noord Europa.