Viertal moet crimineel vermogen xtc-productie aan Staat terugbetalen

De rechtbank in Arnhem heeft donderdag beslist dat een 33-jarige vrouw uit Zevenaar, een 39-jarige man uit Zevenaar en een 46-jarige Arnhemmer ieder 12.000 euro terug moeten betalen aan de Staat. Een 55-jarige Arnhemmer moet 10.500 euro terugbetalen aan de Staat. Het viertal heeft deze geldbedragen verdiend door hun betrokkenheid bij de productie van xtc in Zevenaar.

2,3 miljoen xtc-pillen

De rechtbank veroordeelde de vrouw en de mannen op 2 juli 2020 tot een gevangenisstraf van ieder 4,5 jaar voor onder andere het samen produceren van xtc-pillen. De vier zouden tussen mei 2019 en november 2019 in totaal ruim 2,3 miljoen xtc-pillen hebben geproduceerd. Alle verdachten zitten hun straf nog uit in de gevangenis.

Hoger bedrag

De officier van justitie vorderde dat de vrouw en mannen een bedrag van 10.000 euro moeten betalen aan de Staat. Volgens de officier van justitie was dit de opbrengst van hun criminele betrokkenheid bij de productie van de xtc-pillen. De rechtbank stelt een hoger geldbedrag vast, omdat zij geen reden ziet een bedrag af te trekken in verband met een verminderde draagkracht van de vrouw en de mannen.

Het bedrag dat de 55-jarige man moet terugbetalen is lager dan die van de anderen, omdat zijn auto al is afgepakt.