Viervoudig moordenaar naar Pieter Baan voor gratieverzoek

De levenslang gestrafte moordenaar Loi Wah C. moet ter observatie worden opgenomen in het Pieter Baan Centrum in Utrecht voordat zijn gratieverzoek verder wordt behandeld. Dat heeft volgens het Algemeen Dagblad de rechtbank in kort geding bepaald.

Gezin

Loi Wah C. zit sinds 1989 een levenslange celstraf uit voor het vermoorden van een Rotterdamse gezin in 1987. In een woning aan de Statensingel in Rotterdam-Blijdorp bracht hij de eigenaar van een afhaalrestaurant in Rotterdam-West, zijn vrouw, hun vijfjarige dochter en hun baby met een mes om het leven.

Verloven

C. wil nu zijn zesde gratieverzoek indienen. De kans dat hij gratie krijgt is nu groter dan ervoor.

In 2014 besloot de rechter dat C. in aanmerking moest komen voor resocialisatie. Dat leidde tot begeleide en onbegeleide verloven. Loi Wah C. gaat inmiddels maandelijks op onbegeleid verlof maar hij wil gratie krijgen. Voor die procedure is een positief advies van het gerechtshof nodig. In kort geding eiste C. bij de Haagse rechtbank dat het ministerie van Justitie het gerechtshof binnen drie maanden van alle informatie zou voorzien die nodig is om tot een advies te komen. Volgens hem weigert het ministerie relevante gegevens naar het hof te sturen.

C. en zijn advocaat betogen dat uit zijn dossier zal blijken dat zijn verloven probleemloos verlopen.

Het ministerie wil C. eerst in het Pieter Baan Centrum laten observeren om te bezien of C. nog een gevaar vormt of niet. De rechter is het daar nu mee eens.