Viervoudige moord Annecy: broers hadden ruzie

Saad al-Hilli, die met zijn vrouw, schoonmoeder en een fietser in 2012 werd vermoord bij het meer van Annecy, had een jaar voor de moord een handgemeen met zijn broer. Dat bekent de broer, Zaid, in een interview met de Engelse krant Daily Mirror. De broers hadden ruzie over een huis dat zij hadden geërfd, dat in totaal ruim een miljoen euro waard zou zijn.

De broer was lange tijd verdachte in de zaak, maar werd uiteindelijk vrijgelaten. Hij zegt ook nu niets met de vierevoudige moord te maken te hebben. De twee broers zouden elkaar na het gevecht niet meer hebben gezien, en alleen hebben gecommuniceerd via advocaten.

Regen aan kogels

De Brits-Iraakse Saad Al-Hilli werd tijdens een vakantie in september 2012 met zijn vrouw en schoonmoeder door een regen aan kogels gedood. Hij zat met hen en zijn destijds 4-jarige dochter in zijn auto. De dochter wist ongedeerd te blijven omdat ze zich had verstopt onder de rok van haar moeder. Ze was zo bang dat ze uren nadat de moord was ontdekt, pas werd gevonden.

De andere dochter, destijds 7 jaar oud, lag zwaargewond buiten de auto. Zij was bewusteloos geslagen, waarschijnlijk met de kolf van het wapen, maar overleefde de schietpartij. Even verderop lag een fietser, die ook bij de schietpartij om het leven is gekomen.

Saad was sterker

Een jaar voordat Saad al Hilli werd doodgeschoten, had hij forse ruzie met zijn broer Zaid, verklaart de broer. De twee broers hadden samen een huis in beheer dat hun moeder had nagelaten. Toen hun vader in 2011 overleed, dacht Saad dat het huis helemaal op zijn naam zou komen, maar zijn broer was het daar niet mee eens. Hij wilde zijn aandeel, grofweg een half miljoen euro, uitbetaald krijgen.

Op een zeker moment viel Saad zijn broer aan, verklaart Zaid. ‘Hij is veel groter en dwong met tegen de grond. Hij belde daarop zijn vrouw, en zei dat ze de politie moest bellen omdat ik hem had aangevallen. Maar ik lag onderop.’ Toen zijn vrouw de politie niet belde, deed Saad dat zelf, aldus Zaid. Het incident stond daardoor geregistreerd bij de politie.

Bekoelde relatie

De doorgaans goede relatie tussen de broers bekoelde na het incident snel. Saad beschuldigde zijn broer antiek uit het huis te hebben gestolen, en verwisselde de sloten. Vrienden van Saad verklaren tegen de Daily Mirror dat hij zo gestrest was dat hij met hartproblemen naar het ziekenhuis moest.

De politie zag Zaid direct als verdachte toen Said werd geïdentificeerd als een van de doden bij de schietpartij bij het meer van Annecy. Zijn flat werd drie weken na de moorden doorzocht. Hij werd uren verhoord en in juni 2013 nog eens wekenlang vastgehouden.

‘Fietser was doelwit’

Zelf zegt hij niets met de moorden te maken te hebben. Volgens Zaid was de familie Al-Hilli ook niet echt daadwerkelijke doelwit van de schietpartij, maar Sylvain Mollier, de fietser die ook om het leven kwam. De politie heeft altijd gezegd hem als toevallige voorbijganger te zien, maar de dochter die de schietpartij overleefde verklaarde dat de fietser als eerste werd doodgeschoten.

‘Saad was op het verkeerde moment op de verkeerde plaats’, aldus Zaid. ‘Ik denk dat de politie precies weten wie het doelwit was, en dat was Sylvain Mollier.’