Vietnamezen in wiethandel aangepakt

Een samenwerkend team van Nederlandse en Belgische politie heeft in de Belgisch- Nederlandse grensstreek in Limburg een groot aantal doorzoekingen verricht en een internationale groep verdachten aangehouden. Da heeft het Openbaar Ministerie bekend gemaakt. Onderzoek toezicht van Nederlandse en Belgische magstraten viel een joint investigation team (JIT) maandagochtend binnen in meer dan 20 panden en werden 24 verdachten gearresteerd.

In België werden 18 verdachten gepakt en in Nederland 6. Van de 18 verdachten die in België zijn aangehouden hebben er 2 de Belgische nationaliteit, 2 de Nederlandse en 14 personen de Vietnamese nationaliteit. De 6 aangehouden verdachten in Nederland betreffen 2 Nederlanders, 2 Bulgaren, 1 Roemeen en 1 Vietnamees.

Er zijn vijf wietplantages ontmanteld, waarvan vier in België en één in Nederland. In totaal werden circa 9000 wietplanten in beslag genomen.

De actie vloeit voort uit een gezamenlijk onderzoek dat vanaf maart 2012 door de Federale Gerechtelijke Politie Luik en de eenheid Limburg van de Nederlandse politie werd verricht.

Na een voorbereidend onderzoek van de Federale Gerechtelijke Politie Luik, werd in september 2012, door de justitiële autoriteiten van de parketten Luik en Maastricht, een zgn. Joint Investigation Team (JIT) ingericht, waarin opsporingsambtenaren van de Federale Gerechtelijke Politie Luik en de Regionale Recherche eenheid Limburg, samenwerkten in een gemeenschappelijk onderzoeksteam.

Het omvangrijke onderzoek richt zich op een Vietnamees / Nederlands / Belgische organisatie die zich op grote schaal bezig hield met de exploitatie van wietteelt. In het afgelopen jaar zijn al diverse wietplantages ontmanteld en konden verdachten worden aangehouden die gelinkt zijn aan deze organisatie.

Voor de exploitatie van de plantages werd onder andere gebruik gemaakt van Vietnamezen, die via Duitsland (Berlijn) werden geronseld en die veelal illegaal in Nederland en België verbleven. Bij de doorzoekingen van vanochtend werden in drie Belgische plantages Vietnamezen aangetroffen. Vermoed wordt dat er sprake is van mensenhandel en uitbuiting.

Voor het huren van de panden waarin plantages waren ingericht, heeft men veelvuldig gebruik gemaakt van de diensten van een Nederlandse vrouw (48) uit Gulpen. Haar rol in deze zaak wordt nog nader onderzocht.

Bij de grootschalige actie vanochtend zijn in totaal ongeveer 200 opsporingsambtenaren uit België en Nederland ingezet. Het onderzoek wordt voortgezet en de politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit. Ook verwacht men nog meer wietplantages te traceren.