Vietnamezen in de wietteelt in NL

De politie heeft sterke aanwijzingen dat Vietnamese groepen in Nederland in de wietteelt aan het infiltreren zijn. Dat meldt de NOS. De politie vreest dat deze opmars kan leiden tot geweld in het criminele milieu. De Raad van Hoofdcommissarissen laat momenteel onderzoeken in hoeverre deze Vietnamese criminelen in Nederland aanwezig zijn. ‘Het is een trend die ons zorgen baart’, zegt korpschef Frans Heeres van Midden- en West-Brabant.

Vietnamese groepen spelen nu al een prominente rol in de wiet in Duitsland, Canada, Tsjechië en Groot-Brittannië.

Deze landen hebben eerder dit jaar de Nederlandse politie gewaarschuwd dat ook Nederland niet aan de expansiedrift van deze bendes zal ontkomen. 

In Brabant-Oost en in het noordoosten van het land zijn minderjarige Vietnamezen aangetroffen die werden ingezet om de hennepplanten te oogsten. ‘We zagen jonge kinderen die in de hennep aan het knippen waren, zonder ouders, zonder verblijfsvergunning. Kinderen van 13,14, 15 of 16 jaar oud.’

Dat was precies waar de Britse politie voor waarschuwde. ‘Volgens hun rapportage sturen Vietnamezen hun kinderen en zorgen ervoor dat die een plek in een hennepkwekerij krijgen en gaan ze daarna de hele hennephandel infiltreren’. zegt Heeres.

Kijk naar een interview met Heeres bij de NOS: