Vietnamezen spelen grotere rol in wietteelt

Steeds meer criminele Vietnamezen zijn in de wietteelt in Nederland actief. Maar hier spelen de Aziaten nog niet zo’n dominante rol als in Duitsland, Groot-Bittannië en Tsjechië. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Beke in opdracht van de Raad van Korpschefs.

De onderzoekers bekeken de politiedossiers van 2009 tot 2011. Daaruit was niets op te maken over extreem geweld of liquidaties door Vietnamezen. Maar volgens de onderzoekers is het mogelijk dat dat verborgen blijft omdat de Vietnamese gemeenschap gesloten is.

Verder bleek dat achter enkele kwekerijen internationale criminelen netwerken zitten. Veel verdachten schulden hebben, bijvoorbeeld vanwege gokken. Loempiakramen of nagelstudio’s worden vaak gebruikt om drugswinsten wit te wassen. Vrouwen spelen een belangrijke rol in de Vietnamese organisaties. Zeker 40 procent van de verdachten is vrouw.

De onderzoekers willen voorzichtig blijven met de conclusies, omdat de netwerken achter de kwekerij vaak buiten zicht blijven. Daardoor worden veel mensen laag in de organisatie opgepakt en vervolgd, terwijl de grote jongens vrij blijven rondlopen. Volgens de onderzoekers zou de politie daar meer aandacht aan moeten schenken.