Vijf Amsterdammers opgepakt voor voorbereiden explosie in Alkmaar

Vijf Amsterdammers opgepakt voor voorbereiden explosie in Alkmaar

De politie heeft zaterdag vijf Amsterdammers aangehouden voor poging tot brandstichting op de Lekstraat in Alkmaar, dat door een reeks explosies is bestempeld als veiligheidsrisicogebied.

Verdacht voertuig

Vrijdagnacht rond 02.30 zagen agenten ‘een verdacht voertuig’ in de Waalstraat. Daarna zagen ze een 17-jarige verdachte uit de auto stappen en richting de Lekstraat lopen, waar eerder een explosie plaatsvond. Toen de agenten de jongen wilden aanspreken, gooide hij iets in de bosjes. Het bleek te gaan om zwaar vuurwerk. Ook vond de politie tijdens het fouilleren meerdere spullen die bij een explosie gebruikt kunnen worden. De 17-jarige Amsterdammer werd vervolgens aangehouden. Hij zit nog vast en zijn rol wordt verder onderzocht, meldt de politie zaterdag.

In het verdachte voertuig zaten nog eens vier inzittenden uit Amsterdam, zij zijn allen aangehouden. Het gaat om twee mannen van 21 jaar en om twee mannen van 20 jaar. Ook hun rol wordt onderzocht.

Onderzoek

De recherche doet al enige tijd intensief onderzoek naar een reeks explosies in Alkmaar. Een mogelijk verband tussen dit incident en eerdere (poging) explosies in Alkmaar wordt nader onderzocht. Onlangs werden door de burgemeester van Alkmaar vijf verschillende gebieden aangewezen als veiligheidsrisicogebied met (extra) cameratoezicht. De Lekstraat hoort daar ook bij.

Vorige week hield de politie twee Amsterdammers van 18 en 66 jaar aan die bij de woning in Alkmaar explosieven hadden geplaatst.

Zie ook:

Binnen 24 uur nieuwe explosie verijdeld in Alkmaar