Vijf arrestaties in witwasonderzoek Zuid-Holland (VIDEO)

In een onderzoek naar het witwassen van crimineel verdiend geld hebben de politie en de FIOD vorige week in Zuid-Holland vijf verdachten opgepakt. Dat gebeurde bij doorzoekingen van panden in Den Haag, Zoetermeer en de gemeente Westland. Daarbij zijn onder meer auto’s, wapens en drugs in beslag genomen.

Onverklaarbaar hoge uitgaven

De fiscale opsporingsdienst FIOD kwam de zaak op het spoor doordat een 41-jarige man en een 40-jarige vrouw uit Westland onverklaarbaar hoge uitgaven deden voor de inkomsten die ze opgaven. Zo huurden ze een exclusieve auto en kochten ze een huis zonder hypotheek. Het vermoeden rees dat de twee zich bezighielden met criminele activiteiten, waaronder drugshandel.

Zonnestudio

Bij een inval dinsdag in een villa van de man en vrouw aan de Madeweg in Monster werden de twee opgepakt. De gemeente Westland is voornemens de woning te sluiten. Diezelfde dag zijn onder andere ook invallen gedaan in een zonnestudio in de Haagse wijk Wateringse Veld, waarvan de twee eigenaar zijn, en een rijtjeswoning aan de Sumatra in Zoetermeer. Op dat adres staat één van de (voormalige) bedrijven van de man geregistreerd.

Vijf invallen

In totaal zijn invallen gedaan in vijf panden. Daarbij is ook een 41-jarige man aangehouden, die voorafgaand aan de doorzoeking van een bedrijfspand in Den Haag uit het raam sprong. Hij wordt verdacht van witwassen en het bezit van een automatisch vuurwapen. Zijn voorlopige hechtenis en die van de twee hoofdverdachten is met twee weken verlengd. Twee andere verdachten zijn aangehouden voor verboden wapenbezit, maar zijn inmiddels vrij. Zij bevonden zich in de woningen waar werd gezocht en waar ook wapens en munitie werden gevonden.

Drugs en twee ton cash

Tijdens de doorzoekingen is beslag gelegd op kilo’s drugs en wiettoppen, maar ook digitale en fysieke administratie. Ook is bijna 200.000 euro aan cash geld in beslag genomen, net als vier auto’s, waaronder een Audo Q7, een BMW6 en een Range Rover Evoque. Verder zijn een motorscooter, drie scooters, een waterscooter, een crossmotor en zeven Rolex-horloges in beslag genomen.