Vijf jaar cel voor doodslag Pool

De rechtbank in Den Bosch heeft een 42-jarige Poolse man tot 5 jaar celstraf veroordeeld wegens medeplichtigheid aan de doodslag op een landgenoot. Het slachtoffer werd zwaar mishandeld met stroomstoot- en slagwapens in het huis van de veroordeelde dader in het Brabantse Meijel. Nadat ze hem op straat achterlieten, werd het verwarde slachtoffer gevonden door de politie en aangehouden met een nekklem. Daarna raakte hij in coma en overleed.

De Poolse man werd op 13 november 2014 door een groep mannen vastgebonden met handboeien en bewerkt met een stroomstootwapen en slagvoorwerpen. Er was een conflict, maar niet duidelijk is geworden waar dat over ging.

Losgeld

De man die nu veroordeeld is, wil niet zeggen wie de andere daders waren. Hij is getuige geweest van telefoongesprekken over de verkrijging van losgeld en liet de daders zijn telefoon voor de onderhandelingen over het betalen van dit losgeld gebruiken. Ook verkocht hij later de auto van het slachtoffer.

Nekklem

Een dag na de mishandeling trof de politie het slachtoffer zwaar gewond aan op straat in Geldrop. Hij was bij het ziekenhuis afgezet door de nu veroordeelde Pool. Maar de man zwierf wat rond en agenten dachten dat hij onder invloed was van drank of drugs. De agenten wilden hem inrekenen, maar dat lukte niet omdat de Pool een boom vasthield. Daarop is de nekklem toegepast. De agent zou de man direct hebben voelen verslappen, en de hartslag van de Pool viel weg. Daarop hebben de agenten de man direct naar het ziekenhuis gebracht, waar hij overleed. Uit onderzoek van de Rijksrecherche blijkt dat de nekklem niet de directe oorzaak was van de dood van de man, maar het zou wel het laatste tikje hebben kunnen gegeven.

Hulpdiensten

De rechtbank rekent het de verdachte zeer zwaar aan dat hij niets heeft ondernomen om de daders van het geweld en de gijzeling tegen te houden. Ook heeft hij een levensbedreigend gewonde persoon aan zijn lot overgelaten en zich niet om hem bekommerd, terwijl hij in staat was alarm of hulpdiensten in te roepen. Ook weegt de rechtbank zeer zwaar mee dat hij geen namen van de onbekend gebleven daders heeft willen noemen.

Zie ook:

‘Pool overleed na nekklem politie’

‘Poolse arrestant overleed na nekklem’