Vijf jaar cel geëist voor smokkel 88 Flobert-wapens

Voor de smokkel van 88 Grand-Power-flobert pistolen uit Slowakije en Duitsland eiste justitie donderdag vijf jaar cel tegen Albertus E. (38) uit Tiel. Eind januari werd de Tielenaar in een huurauto aangehouden op de A15 toen hij vanuit Duitsland Nederland binnenreed.

Slowakije-lijn

In de auto trof de politie een sporttas met twaalf verboden vuurwapens aan, de zogenaamde Grand-Power-Flobert pistolen. Deze pistolen zijn in Slowakije en Duitsland vrij eenvoudig verkrijgbaar maar in Nederland verboden. ‘Omdat de wapens in Slowakije en Duitsland zijn toegestaan en ik ze zo in een AFG-winkel na vertoon van mijn paspoort meekreeg, dacht ik dat het wel mee viel met de strafbaarheid. Dacht dat het een soort gaspistolen waren,’ zei Albertus E. tijdens zijn strafzaak in de Rotterdamse rechtbank.

Geolied verdienmodel

Albertus E. haalde de wapens naar eigen zeggen op voor een kennis. Per aangevoerd wapen zou hij 100 euro hebben gekregen. Zeven keer reed hij naar Slowakije en Duitsland om in totaal 88 wapens op te halen. De officier van justitie noemde hem dan ook geen ‘muilezel’, maar een ‘calculerend crimineel met een geolied verdienmodel’.

De 7.600 euro die Albertus E. met de smokkel zou hebben verdiend, wil de officier afgepakt zien. De Tielenaar moet zich ook nog verantwoorden voor een drugsvondst in zijn huis vorig jaar.

Vrij eenvoudig

Flobert-wapens zijn om te bouwen naar een groter kaliber en worden volgens justitie met grote regelmaat aangetroffen bij liquidaties, afpersingen, criminele motorbendes en terroristische aanslagen. ‘Dat moet ook de bedoeling zijn geweest met deze pistolen, want Flobertmunitie zat er niet bij. Dit is een heel ernstig strafbaar feit waar justitie hard tegen optreedt,’ lichtte de officier toe.