Vijf jaar cel voor gewoontewitwassen

Een 56-jarige man is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot 5 jaar gevangenis voor gewoontewitwassen en valsheid in geschrifte. In 3,5 jaar tijd heeft hij voor een totaalbedrag van ruim 12 miljoen euro aan contante geldbedragen gestort op bankrekeningen van diverse bedrijven.

China

Tussen 2011 en 2015 stortte de man kort achter elkaar geldbedragen, variërend van 10.000 tot 100.000 euro per dag, op rekeningen van verschillende bedrijven waarna deze bedragen kort daarna werden overgeboekt naar buitenlandse rekeningen waarvan het merendeel in China en Hong Kong. Uit onderzoek van de Kamer van Koophandel blijkt dat de meeste van deze bedrijven waren gevestigd in een garagebox, in plaats van een woning of een bedrijfspand. De ondernemingen ontplooiden geen bedrijfsactiviteiten. Het waren puur en alleen geld-doorsluis-ondernemingen.

Colombianen

De man kwam in beeld in een strafrechtelijk onderzoek naar een groep Colombianen die ervan wordt verdacht op grote schaal verdovende middelen te importeren en te verhandelen, alsmede van het witwassen van grote partijen geld. Een van die drugsverdachten is geobserveerd met zijn witwasconnectie in Nederland. Dat was een vrouw, die is op haar beurt weer is geobserveerd in de woning van verdachte en is gezien met zijn zoon. De zoon is in juni al veroordeeld wegens mede plegen van gewoontewitwassen.

Facturen

Daarnaast heeft de verdachte volgens de rechtbank valse facturen en vrachtbrieven voorhanden gehad met als doel zijn witwaspraktijken te verhullen. Hij heeft meerdere personen geronseld om ondernemingen en bankrekeningen ter beschikking te stellen die hij kon gebruiken voor zijn louche praktijken. Ook heeft verdachte anderen ertoe aangezet contant geld op bankrekeningen te storten.

Naïef

Straf verhogend vindt de rechtbank de lange duur van het witwassen. Tegelijkertijd constateert de rechtbank dat het handelen van verdachte getuigt van een zekere naïviteit. Gezien de frequentie van de stortingen en de hoogte van de geldbedragen zou hij vroeg of laat tegen de lamp zijn gelopen. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Het vonnis.