Vijf jaar cel voor handgranaat onder auto gooien

De rechtbank van Amsterdam heeft een 31-jarige Amsterdammer veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar omdat hij een handgranaat tot ontploffing bracht onder een Audi Q7 in Amsterdam-West, op 10 juli 2017. In de auto reed een familielid van voetballer Evander Sno.

Baby

Het incident gebeurde kort na middernacht in de Van Reigersbergenstraat. Diverse auto’s raakten beschadigd. Ook kwamen er scherven terecht in een aantal woningen. In één daarvan gingen de scherven dwars door een tussenwand en kwamen terecht in een ledikant in de naastgelegen kamer, waarin op dat moment een baby lag te slapen. Er vielen geen gewonden.

Dna op granaat

Op camerabeelden was te zien dat een man kort voor de ontploffing de handgranaat onder de auto schopte en wegliep. Nader onderzoek leidde de politie naar de 31-jarige verdachte. Telecomgegevens wezen uit dat hij op het moment van de ontploffing in de buurt was. Ook werd zijn dan aangetroffen op resten van de handgranaat.

De man heeft altijd ontkend de dader te zijn, maar de rechters vinden die ontkenning niet geloofwaardig. De rechtbank rekent het de man zeer zwaar aan dat hij – vermoedelijk om de eigenaar van de auto onder druk te zetten – een oorlogswapen heeft gebruikt in een dichtbevolkte stad. Volgens de rechtbank heeft hij hiermee ‘op indringende wijze inbreuk gemaakt op de gevoelens van veiligheid in de samenleving’.

Zie ook:

Beelden ontploffing handgranaat onder auto (VIDEO)

‘Eigenaar Audi Q7 was niet het doelwit’

Audi Q7 opgeblazen in Amsterdam (UPDATE)