Vijf jaar cel voor opdracht inrijden agenten

In hoger beroep heeft het gerechtshof Leeuwarden een 30-jarige Groninger veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor poging tot doodslag op agenten bij Exloo en Zuidlaren. Dat schrijft het DVHN. De man reed in de nacht van 17 oktober 2014 met een 30-jarige medeverdachte in een bestelbus met 80 kilo wiet.

Achtervolging

Er ontstond een achtervolging met meerdere voertuigen door de politie vanaf de N34 bij Exloo tot aan Haren. De hoofdverdachte uit Groningen gaf op zeker moment aan een medeverdachte in een ander voertuig opdracht om een politiewagen van de weg te rijden. Vervolgens ontstonden levensgevaarlijke situaties toen er op twee momenten is geprobeerd een botsing te veroorzaken, aldus betrokken agenten.

Telefoon

De medeverdachte was een 25-jarige Groninger die in de auto op wacht had gezeten. Zijn telefoon werd getapt in verband met een ander onderzoek. Zo kon de recherche achteraf vaststellen dat hij tijdens de achtervolging vanuit de bestelbus telefonische instructies kreeg om politiewagens van de weg te rammen. Hij is in februari door de rechtbank in Assen veroordeeld tot drie jaar cel, (een jaar voorwaardelijk) en verplichte opname in een behandelkliniek. De 30-jarige medeverdachte kreeg 15 maanden (met drie voorwaardelijk). De hoofdverdachte Groninger ging na een straf van zes jaar in hoger beroep.

Planmatig

Voor het gerechtshof in Leeuwarden werd vijf jaar cel geëist tegen de man.

Het hof ziet de Groninger als de leider van de groep die koste wat kost wilde voorkomen dat de wiet in handen van de politie zou vallen en steeds planmatig te werk ging. Daarom acht het hof poging tot doodslag bewezen.

De wiet was geript bij een kwekerij in Nieuw-Weerdinge. De politie ontdekte de lading pas na de aanhouding.