Vijf jaar cel voor miljoenenroof

Twee mannen die betrokken waren bij een overval  op een juwelier in Haarlem, zijn door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot vijf jaar celstraf. Bij de roof werden sieraden en horloges gestolen die bij elkaar meer dan een miljoen euro waard waren. De mannen die zijn veroordeeld, hebben de overval zelf niet gepleegd. Ze werden in Finland aangehouden met een deel van de buit.

De mannen die nu zijn veroordeeld zijn allebei Russisch. Hoewel ze de overval niet zelf pleegden, waren ze wel in de omgeving van de juwelier aanwezig, en hadden ze ook contact met de overvallers. Eén van de verdachten heeft bovendien de zaak de dag voor de overval verkend. De rechtbank ziet de mannen daarom als medeplegers.

Afschrikkende werking

De rechtbank heeft de Russen een relatief zware straf opgelegd, omdat ze hoopt dat er een afschrikkende werking van de straf uitgaat. Volgens de rechter zijn de daders waarschijnlijk speciaal van Rusland naar Nederland gekomen om een overval te plegen, en dan snel weer naar het buitenland te verdwijnen.

De veroordeelde mannen moeten van de rechtbank ook een schadevergoeding betalen aan het personeel dat tijdens de overval in de zaak was. Tijdens de overval ontstond er een worsteling tussen de overvallers en het personeel, waarbij twee werknemers van de juwelier gewond raakten.

De drie mannen die de overval daadwerkelijk hebben gepleegd, zijn nog altijd niet opgepakt.