Vijf jaar voor woningoverval

De rechtbank in Arnhem heeft een man uit Baarn veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor een uit de hand gelopen insluiping die leidde tot een woningoverval in Nijmegen op 20 november 2011. De verdachte was toen 19 jaar en was vergezeld van twee minderjarige mededaders. De bewoonster werd bedreigd met een mes en haar mond en benen zijn getapet, waarbij ze in haar gezicht en aan haar handen werd verwond, met blijvende littekens aan haar handen tot gevolg.

Huissleutel

De bewoonster is enige tijd van haar vrijheid beroofd geweest. De jongens zijn de woning binnen gegaan met een eerder door hen gestolen huissleutel. Die huissleutel is gestolen uit de fietstas van de bewoonster, waarna ze iemand die bewoonster hebben laten volgen, zodat zij wisten waar ze woonde. Al die tijd hebben ze deze sleutel onder zich gehouden. De verdachte nog heeft ‘geholpen met zoeken’ toen de bewoonster merkte dat ze haar sleutels kwijt was.

Volwassene

Volgens de rechtbank waren de man en zijn mededaders werden bij het plegen van dit feit enkel gedreven door hun zucht naar geld. De rechtbank vindt niet dat de verdachten volgens het adolescentenstrafrecht moet worden gestraft omdat hij gezien moet worden als een een volwassene. 

Pinpas

Twee mededaders zijn eveneens veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf. De derde mededader, een minderjarige, is vrijgesproken voor de woningoverval, maar wel veroordeeld wegens poging tot diefstal van geld met de pinpas van de bewoonster tot 47 dagen jeugddetentie en een voorwaardelijke werkstraf van 20 uur. Het vonnis is conform de eis van de officier van justitie.