Vijf jaar voor aanval met bijtende stof in PI

Het gerechtshof in Amsterdam heeft een 30-jarige man in hoger beroep veroordeeld tot 5 jaar cel omdat hij een medegedetineerde in penitentiaire inrichting Zuyder Bos in Heerhugowaard een bijtende stof in de ogen gooide. Het hof vindt dat met voorbedachten raad toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

Blind

De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie en de straf die de rechtbank de man eerder oplegde.

Het 29-jarige slachtoffer bevond zich op 22 november 2016 in de gang van de B-vleugel van Zuyder Bos toen hij werd aangevallen door iemand die een bekertje met een bijtende chemische stof naar zijn gezicht gooide, dat in zijn ogen terechtkwam. Die stof was afkomstig uit een fles oven- en grillreiniger. Het slachtoffer is met een ambulance met ernstig oogletsel naar het ziekenhuis gebracht. Uiteindelijk is hij aan één oog blind geraakt. Met het andere oog ziet hij nog slechts 40 à 50 procent.

Geen alibi

De verdachte heeft ontkend de dader te zijn geweest, maar het hof gelooft hem niet. Hij heeft als alibi opgevoerd dat hij ten tijde van het incident in de keuken aan het koken was, vergezeld van twee medegedetineerden. Deze personen zijn ter zitting van het hof als getuigen gehoord. Zij hebben allebei verklaard dat ze zich in hun eigen cel bevonden op het moment waarop zij het slachtoffer hoorden schreeuwen. Het hof heeft om die reden het opgevoerde alibi terzijde geschoven.

‘Hij is ready’

Het slachtoffer heeft verklaard dat een medegedetineerde hem vooraf had gewaarschuwd dat hij de dag erna zou worden aangepakt. Ook een andere gedetineerde had dat van de verdachte vernomen. Op 22 november 2016 kwamen drie medegedetineerden op het slachtoffer af, waarop één van hen zei: ‘hij is ready’ en ‘gooi het in zijn gezicht’. Toen werd het bekertje in het gezicht van het slachtoffer gegooid.

Het hof vindt dat de verdachte met voorbedachte raad het slachtoffer zwaar lichamelijk letsel heeft toegebracht en noemt dat ‘laf en slinks’. De verdachte was al eerder wegens een strafbaar feit met een geweld tot een lange celstraf veroordeeld.

De verdachte moet van het hof 100.000 euro aan schadevergoeding betalen.