Vijf jaar voor schieten op portier coffeeshop

De rechtbank Limburg heeft dinsdag een 35-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar voor poging tot doodslag. Hij beschoot op op 24 januari vorig jaar in een coffeeshop in Heerlen de portier, een prospect van de Hells Angels, waarbij deze twee keer in zijn been werd geraakt.

Bedreigd

De verdachte zei dat hij heeft geschoten omdat hij enkele weken daarvoor ernstig was mishandeld door drie andere leden van de Angels en hij zich ernstig bedreigd voelde. De rechtbank vindt een poging tot moord niet bewezen, maar veroordeelt de verdachte wel wegens poging doodslag.

Wraak

De wijze waarop verdachte voor zichzelf heeft willen opkomen, duidt op wraak en het recht in eigen handen nemen, vindt de rechtbank. Hem wordt kwalijk genomen dat hij de confrontatie is aangegaan in een openbare gelegenheid, midden in een woonwijk, en  minstens zeven maal heeft gevuurd. De rechtbank noteert dat de schietpartij de nodige tijd geduurd en heeft op de aanwezige getuigen grote indruk gemaakt.

Doodsdreigementen

Nadat het slachtoffer tweemaal in zijn been was geraakt en weerloos in de coffeeshop op de grond lag heeft verdachte het slachtoffer nog meermaals geslagen en geschopt en het pistool van dichtbij op hem gericht onder uiting van doodsdreigementen. Daarna heeft hij nog een keer in de richting van het slachtoffer geschoten met een groot risico dat hij het slachtoffer dodelijk zou treffen. Dit vindt de rechtbank getuigen van een ernstige mate van gewelddadigheid en meedogenloosheid. De man is eerder zowel in België als in Nederland veroordeeld wegens geweldsdelicten.

Zie het vonnis.