Vijf jaar voor smokkel cocaïnepasta in meubels

Een 55-jarige Amsterdammer is door de rechtbank Utrecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar voor importeren van cocaïne. Hij importeerde ruim 70 kilo cocaïnepasta vanuit Brazilië naar zijn meubelzaak in Almere. Hij had pasta básica in geprepareerde ruimtes in twee stoelen en een bank verstopt.

Opslagbox

Die werden in een container de haven van Rotterdam binnengevoerd. Een speurhond sloeg aan bij een van de bankstellen, waarna de cocaïne werd gevonden. Daarna zijn de meubels in Almere toch bij de meubelwinkel van de verdachte afgeleverd. Ook zijn er in een opslagbox chemicaliën aangetroffen die gebruikt worden voor het omzetten van cocaïnepasta in cocaïne. Deze opslagbox werd verhuurd aan de verdachte.

De man was geschorst uit zijn voorarrest zodat hij zijn proces in vrijheid kon afwachten. De rechtbank bepaalde dat hij direct de gevangenis in moet om zijn straf uit te zitten.

Halffabrikaat

Cocaïnepasta (basuco) is een halffabrikaat van cocaïne, cocabladeren gemengd met een aantal chemische stoffen. In Zuid-Amerika wordt het wel gerookt met tabak en wiet. Om van de pasta cocaïne te maken moeten er nog stoffen aan worden toegevoegd, onder meer (vloeibaar) zwavelzuur. De vloeistof die overblijft wordt gescheiden van het sediment en er wordt ammonia aan toegevoegd waarna cocaïne-hydrochloride neerslaat. Dat moet nog moet worden gedroogd.