Vijf jaar cel in zaak Nicole van den Hurk

De 49-jarige Jos de G. (foto) uit Helmond is vrijgesproken voor doodslag op de 15-jarige Nicole van den Hurk. Hij kreeg wel 5 jaar cel voor verkrachting. Het OM had 14 jaar geëist. Het meisje werd eind 1995 gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop. Jos de G. werd in januari 2014 aangehouden voor de moord. 

De G. werd achttien jaar na de moord gearresteerd. Hij was al eerder veroordeeld voor verkrachting en mishandeling. Zo had hij in 2000 in Valkenswaard een 20-jarige vrouw verkracht. De G. kon in de zaak van Nicole van den Hurk worden aangehouden na een dna-match.

DNA

Het dna van De G. werd onder andere gevonden in een spermaspoor op het lichaam van Nicole. Het stoffelijk overschot van het meisje was voor sporenonderzoek opgegraven. Ook werd er een haar van de verdachte gevonden op het lichaam van het meisje. De rechtbank kon echter niet uitsluiten dat het gevonden dna was gecontamineerd. Zo werd er ook dna-materiaal van het vriendje van Nicole gevonden, alsmede dat van een derde, onbekende, man.

De rechtbank achtte de verklaringen van mede-tbs-ers niet geloofwaardig. Zij hadden verklaard dat Jos de G. hen had verteld dat hij Nicole had vermoord. Al met al is er volgens de rechtbank daarom sprake van onvoldoende bewijs voor doodslag. Familie en bekenden reageerden met ontzetting op de uitspraak.

Gewraakt

De rechtszaak tegen De G. heeft iets meer dan een jaar geduurd. Onder meer omdat tijdens het proces nieuwe getuigen opdoken. Ook werden de rechters twee keer gewraakt. Het OM had geen tbs geëist omdat de verdachte al is behandeld en de kans op herhaling volgens deskundigen klein is.

Hier de uitspraak.

Eerdere berichten onder andere:

Verdachte moord Nicole is tbs-er

Nieuwe getuige in zaak Nicole van den Hurk

Dit is de verdachte van de moord op Nicole