Vijf NL’ers in Duitsland gepakt om plofkraken

In Duitsland heeft de politie vijf Nederlandse mannen opgepakt die verantwoordelijk zouden zijn voor zeker tien plofkraken bij geldautomaten. Twee mannen troffen in de nacht van dinsdag op woensdag voorbereidingen om een geldautomaat in de Duitse plaats Hagen bij Dortmund op te blazen.

Vrachtwagen

Voordat het zover kon komen greep een Spezialeinsatz-Kommando in. Eén van de verdachten en een politiebeambte werden gebeten door een politiehond. Er stonden al gasflessen klaar. Drie anderen werden niet veel later in een parkeergarage in Duisburg gearresteerd. Bij doorzoekingen in vijf garageboxen in Keulen, Wuppertal, Duisburg, Dormagen en een woning in Duisburg zijn twee auto’s, een kleine vrachtwagen, twee scooters en gasflessen in beslag genomen.

Speciaal team

De groep werd volgens Duitse media al maanden achtervolgd door een speciaal team dat het grote aantal plofkraken in Nordrheinwestfalen (een deelstaat langs de de Nederlandse grens) moet terugdringen. De politie had kennelijk informatie dat de groep zou toeslaan in Hagen. Begin februari zou de groep een geldautomaat bij een tankstation in Rath-Heumar, bij Keulen hebben laten ontploffen en geld hebben buitgemaakt. Ze worden ook verdacht van een ontploffing in Gremberghoven in Juli 2016. De vijf verdachten worden waarschijnlijk vier kraken ten laste gelegd.

Grotere groep

Volgens Duitse media maken ze deel uit van een grotere groep die grotendeels bestaat uit mannen van Marokkaanse afkomst uit Utrecht, die ‘rijke buit’ zouden hebben gemaakt bij de vele kraken. Ze maakten gebruik van regenkleding, gasflessen, gsm-jammers en Audi’s. De Duitse politie zegt dat de groep met goed uitgewerkte plannen te werk gaat. Het is lang niet zeker of de groep nu definitief is uitgeschakeld, aldus de politie.

Zie ook:

Mogelijk stash Audi-bende gevonden in Duitsland

‘Miljoenen schade door Audi-krakers in Duitsland’