Vijf ton: vijf mensen vast in witwasonderzoek

De politie in Amsterdam heeft zaterdag drie mensen aangehouden op verdenking van witwassen en iemand anders voor drugsbezit in zijn woning. Dat heeft de politie woensdagmiddag bekendgemaakt.

Tips

Op maandag is nog een vijfde verdachte aangehouden op verdenking van witwassen. In totaal heeft de politie meer dan vijf ton aan contant geld in beslag genomen. Het onderzoek was begonnen na tips.

Geldkoeriers

Al snel kwam de politie erachter dat de verdachten mogelijk gebruik maakten van geldkoeriers die aanzienlijke hoeveelheden contant geld van Nederland naar Zuid-Amerika smokkelden. Volgens de politie gaat het om geld dat van criminele activiteiten afkomstig is.

Zaterdagavond deed de politie invallen in drie woningen: aan de Clauskinderenweg in Amsterdam-Osdorp, de Kneppelweg en de Gouden Leeuw in Amsterdam-Zuidoost. Er werd gezocht met een geldhond en er werd rond de 534.000 euro aan contant geld in beslag genomen.

Zwolle

Agenten vonden ook geldmachines, en een kilo harddrugs en 870 xtc-pillen. De verdachten komen uit Frankrijk en de Dominicaanse Republiek en variëren in de leeftijd van 21 tot 49 jaar.
De rechter-commissaris heeft de vijf woensdag in bewaring gesteld.