Vijftien invallen in sigarettenonderzoek

De Douane en de FIOD hebben woensdag invallen gedaan in vijftien bedrijfspanden in een groot onderzoek naar handel in illegale sigaretten en accijnsfraude. Er zijn 21 mannen met de Poolse en Oekraïense nationaliteit aangehouden.

De FIOD heeft in Schaijk een werkende illegale sigarettenfabriek opgerold en in Heerlen een illegale sigarettenfabriek in opbouw ontmanteld. Op beide locaties werd een volledige productielijn voor illegale sigaretten aangetroffen. Het vermoeden is dat deze fabrieken ieder ruim 1 miljoen sigaretten per dag kunnen produceren, dat neerkomt op een accijnsnadeel van 243.250 euro per locatie per dag.

Als de gevonden sigaretten en tabak op de Nederlandse markt zouden zijn afgezet, dan was de Nederlandse Staat ongeveer 8,5 miljoen euro aan accijns misgelopen. De illegale fabrieken zijn ontmanteld. DRZ (Domeinen Roerende Zaken) heeft 15 trailers met machines en grondstoffen afgevoerd en laten vernietigen.

In totaal is in beslag genomen: 5,4 miljoen sigaretten, 40.000 kilo tabak, 800 kilo waterpijptabak, tientallen pallets met verpakkingsmateriaal, vloeipapier, filters, lijm, aggregaten en jammers.

De onderzoeken van de FIOD staan onder leiding van het functioneel parket.