Vijftien jaar voor cocaïne-import Antwerpen

De rechtbank van Antwerpen heeft tot vijftien jaar cel uitgedeeld in de zaak van meer dan tien verdachten die betrokken waren bij de invoer van bijna 3,5 ton cocaïne via de Antwerpse haven. De drugs zaten verstopt in containers met bananen uit Zuid-Amerika. Opdrachtgevers waren Nederlanders, maar zij bleven buiten beeld.

Rotten

De politie kwam de smokkel op het spoor nadat eind 2015 acht koelcontainers met bananen stonden te rotten op kaai 730. Omdat dergelijke verliezen door de firma JSS op de kop toe werden genomen ontstond er argwaan, aldus persbureau Belga. Op 2 augustus 2016 werd een partij cocaïne van 1.741 kilo onderschept. De lading bananen werd zonder drugs afgeleverd op het adres in Sint-Katelijne-Waver.

Hoofdverdachte waren Karim A. (41) en zijn zwager Khalid O.H. (25). Karim A. werd door de Nederlandse opdrachtgevers ter verantwoording geroepen, zo constateerde de politie in het onderzoek.

Andere firma

Een andere firma, bouwbedrijf NRC van Hendrik A. (51) uit Hasselt, ging de bananen invoeren. Karim A. volgde het volgende cocaïnetransport van 1.757 kilo nauwlettend. Op 12 september 2016 onderschepte de politie dat transport. Een week later volgden arrestaties.

Karim A. kreeg vijftien jaar cel. Khalid O.H. en Hendrik A. ieder tien jaar. Vijf verdachten werden vrijgesproken.