‘Villamoord grotere dwaling dan Puttense zaak’

Negen mannen zijn in 1999 ten onrechte veroordeeld voor de 'Arnhemse villamoord'. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Maastricht, tegenover Omroep Gelderland. Volgens rechtspsycholoog Han Israëls is deze zaak een grotere dwaling dan de Puttense moordzaak. Een 63-jarige Arnhemse werd op 2 september 1998 in een villa in Arnhem doodgeschoten, een 33-jarige vriendin overleefde de aanslag.

Geringe buit

De buit was gering: een portemonnee en een paar bankpasjes. Het moordwapen is nooit gevonden. Acht mannen uit Arnhem, Nijmegen, Amsterdam en Lunteren werden in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen van vijf tot twaalf jaar. Een negende verdachte pleegde zelfmoord in zijn cel. Hij liet een brief achter waarin hij schreef onschuldig te zijn.

Videobanden

Volgens de onderzoekers zijn de veroordelingen gebaseerd op valse bekentenissen en is er sprake van een gerechtelijke dwaling, vergelijkbaar met de Puttense moordzaak en de Schiedammer parkmoord. Volgens Israëls zijn de vragen daarin heel sturend. Dit zou te zien zijn op videobanden van de verhoren. 

Belastende verklaring

De negen verdachten werden aangehouden nadat één verdachte een belastende verklaring had afgelegd en daarbij de namen van de anderen had genoemd. Er was vrijwel geen technisch bewijs. De ex-vrouw van de bekennende verdachte zei dat er niet teveel geloof hoefde te worden gehecht aan het verhaal van haar ex-man aangezien hij regelmatig belastende verklaringen aflegde over mensen waar hij ruzie mee had.

Hoger beroep

De rechter vond evenwel dat er voldoende bewijs was en veroordeelde de negen mannen tot straffen variërend van twee tot tien jaar. Acht verdachten gingen in 2000 in hoger beroep tegen hun veroordeling. De twee hoofdverdachten kregen daar nog hogere straf dan bij de rechtbank: twaalf jaar.

Zelfmoord

Een advocaat slaagde erin kopieën van de videobanden van de politieverhoren te krijgen. Volgens hem bleek daaruit dat er grote druk op de verdachten was uitgeoefend. Op 4 augustus 2000 pleegde één van de veroordeelden in de 'villa-moordzaak' zelfmoord in zijn cel. Het ging om een 31-jarige Arnhemmer die veroordeeld was tot 8 jaar cel. 

Cassatie

Na de veroordeling voor het gerechtshof gingen zes veroordeelden in 2000 vergeefs in cassatie bij de Hoge Raad. Eén verdachte ging door tot aan het Europese Hof. Dat bevestigde het eerdere vonnis: vijf jaar jaar.