Vincent Jalink dinsdag begraven

Op de Oosterbegraafplaats in Amsterdam vindt vandaag de uitvaart plaats van Vincent Jalink, die op 27 mei werd geliquideerd. Jalink zat samen met zijn zoontje in zijn Porsche Cayenne toen de daders het vuur openden.

Bij de uitvaart wordt veel belangstelling verwacht, want hij was bij velen geliefd. Maar in het criminele milieu kun je nog zoveel vrienden hebben, als je één vijand hebt, kan het je dood betekenen. Vincent Jalink ervoer dat aan den lijve. Behalve als organisator van drukbezochte feesten, was hij ook actief in het criminele milieu. Hij was onlangs veroordeeld voor witwassen. Dat gebeurde in het kader van zogenoemde ‘patseraanpak’. Hij werd ook nog verdacht van het zetten van plofkraken en drugsbezit. Eerder zat hij al straffen uit voor overvallen. Totaal zat Jalink naar eigen zeggen zo’n tien tot vijftien jaar in de gevangenis.

Reanimatie

Getuigen zagen na de liquidatie één of twee daders wegrennen, mogelijk zijn ze even verderop in een auto, op een scooter of motor gestapt. Het 9-jarig zoontje van Jalink zat naast hem in de auto zat terwijl zijn vader achter het stuur werd beschoten. Jalink wist zichzelf nog uit het voertuig te werken terwijl het jongetje in paniek naar huis rende en daar op ramen sloeg om hulp te halen. Hij rende daarna weer terug om te kijken hoe het met zijn vader was. Deze lag inmiddels omringd door buurtbewoners op straat, die probeerden zijn leven te redden door hartmassage te geven en hulpdiensten te alarmeren. Het mocht niet baten, hij overleed later in het ziekenhuis.

Dure auto’s

Jalink hield van dure auto’s en reed rond in Porsches en BMW’s. Andere criminelen, met name uit de Bijlmer, behoorden tot zijn kennissenkring. Dat trok de aandacht van de politie. In een interview met Het Parool vorig jaar beklaagde hij zich over de jacht die de politie op hem maakte. ‘Ik denk dat ik wel tachtig of honderd keer ben aangehouden’, meldde hij de krant. ‘Dan proberen ze weer een zaak tegen me te bouwen. Ze zitten me echt op de huid. Dat terwijl ik heel veel geld betaal aan de belastingdienst en mijn evenementenbedrijf gewoon goed loopt. Ik haal mijn geld uit die feesten.’