Mediaverbod bij Vincent T.-zaak

Maandag start in de zaak tegen Vincent T. (33) de inhoudelijke behandeling bij de rechtbank in Bristol. De Nederlander uit Veghel wordt vervolgd voor de moord op zijn buurmeisje Joanna Yeates (25), die hij overigens ontkent. Deze week liet de rechtbank op zeker moment de deuren sluiten, dat is in Groot-Brittannië zeer ongebruikelijk. Verder heeft rechter laten weten ook buitenlandse verslaggevers te zullen vervolgen als zij zich niet houden aan het Britse publicatieverbod bij rechtszaken.

Wie zich in de rechtbank begeeft, moet zich houden aan de Britse regels en mag niet berichten over wat daar binnen gebeurt, als de jury niet aanwezig is. Wie dat wel doet pleegt contempt of court, daar staat vijf jaar cel op. Maar ook over gebeurtenissen waar de jury wel bij is moet terughoudend worden bericht. Inmiddels zijn zes mannen en zes vrouwen in de jury benoemd.

De Telegraaf zegt zich te zullen houden aan de regels.

Een medewerker van de rechtbank heeft de jury voorgehouden dat zij geen publicaties over de zaak mogen lezen, geen eigen onderzoek mogen doen en geen sociale netwerksites zoals Facebook mogen bezoeken.

De boomlange Vincent T. zit tijdens de zittingen voorovergebogen in zijn bank en hij ziet bleek als een doek, vertelt de verslaggeefster van Omroep Brabant.

{youtube}A7X57t83Hks&hl{/youtube}

Hier eerdere berichten over Vincent T.