Vincent T. in staat van beschuldiging (update)

Vincent T., de Nederlandse ingenieur die verdacht wordt van de moord op de Britse Jo Yeates, is zaterdagavond officieel in staat van beschuldiging gesteld. Maandag zal hij worden voorgeleid aan de rechter-commisaris in Bristol. De politie van Avon-Somerset heeft T. de afgelopen dagen intensief verhoord en heeft forensisch bewijs verzameld. Kennelijk heeft de recherche daaruit de overtuiging gekregen dat Vincent T. de moord daadwerkelijk heeft gepleegd.

Politiechef Phil Jones, leider van het onderzoek, gaf geen details prijs over de zaak, maar gaf een korte verklaring waarin hij bekend maakte dat Vincent T. nu officieel is aangeklaagd voor de moord. Verder bedankte hij de ouders van Jo Yeates voor hun “hulp en waardigheid in deze moeilijke omstandigheden”.

T. zal nu worden voorgeleid bij het Magistrates Court in Bristol, een raadkamer van drie rechters, die moeten beslissen of het bewijs dat door de politie is verzameld voldoende is om T. langer vast te houden en of hij borgtocht vrij mag komen. Bij moordzaken is overigens zelden sprake van een vrijstelling op borg.

Als het geleverde bewijs voldoende overtuigend is, zal een officier van Justitie de tijd krijgen om een rechtszaak tegen T. voor te bereiden, die zal dienen voor een rechter en 12-koppige jury bij een Crown Court.

Een eerdere verdachte in de zaak, de huisbaas van Yeates, moest na drie dagen worden vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Tegen Vincent T. is klaarblijkelijk meer bewijs verzameld.

Meer details zullen waarschijnlijk niet officieel worden vrijgegeven tot de rechtszaak begint, dat is in het Verenigd Koninkrijk gebruikelijk. Maar de Britse schandaalpers zal ongetwijfeld via andere wegen het bewijsmateriaal tegen T. weten te bemachtigen. De grote vraag is nu of Vincent T. een bekentenis heeft afgelegd.

Jo Yeates werd vorige maand gewurgd gevonden langs een landweg in Clifton. Ze verdween nadat ze een kerstborrel van haar werk had bezocht. Op weg naar huis kocht ze een pizza bij de plaatselijke supermarkt en liep ze naar haar appartement. Maar de pizza is niet in haar huis gevonden en sectie heeft uitgewezen dat ze die ook niet had opgegeten. Vincent T. is haar buurman en was twee dagen naar Jo’s verdwijning naar Nederland gereisd om de kerstdagen met familie door te brengen. Vorige week keerde hij terug naar Engeland. Vrienden en familie van T. lieten eerder vandaag weten geschokt en verbijsterd te zijn over zijn aanhouding. Ze konden zich niet voorstellen dat Vincent, die ze beschrijven als een rustige, intelligente man, een dergelijke moord zou kunnen plegen.

Update Zondag 19.30u:

De familie van Vincent T. blijft overtuigd van zijn onschuld. Dat liet de familie vandaag weten bij monde van Paul Vermeij, de perswoordvoerder die is ingehuurd. De familie, die ”het volste vertrouwen” heeft in de goede afloop, zegt erg mee te leven met de verwanten van het slachtoffer. De familie werd dit weekeinde belaagd door vooral Britse pers en heeft daarom de professionele zegsman in de arm genomen. ”De familie is uiteraard erg aangedaan”, meldt hij.

Zie ondermeer The Guardian en de Daily Mirror.

En bewegend beeld bij SkyNews:

{youtube}vonCFE45WR8{/youtube}