Vincent T. is schuldig: levenslang

Vincent T., de 33-jarige Nederlander die heeft bekend dat hij in december 2010 Joanna Yeates heeft gedood in haar appartement in Bristol, is volgens de jury schuldig aan moord. T. ontkent met voorbedachte rade te hebben gehandeld maar de jury acht bewezen dat dit wel zo was. Hij krijgt nu levenslang. De rechter heeft bepaald dat hij daarvan minimaal twintig jaar zal moeten uitzitten. Na de uitspraak van jury werd pas bekend gemaakt dat T. op zijn computer gewelddadig pornografisch materiaal bewaarde.

Om de jury niet door deze extreem gewelddadige beelden te laten beïnvloeden had de openbaar aanklager besloten de beelden buiten het proces te houden. Britse media noemen die stap ‘buitengewoon’.

De jury heeft drie dagen beraadslaagd. Uiteindelijk kwam de uitspraak naar buiten met een stemverhouding van 12 tegen 2. De jury noemt T. een ‘sluwe leugenaar’ die ‘seksueel opgewonden’ werd tijdens het ombrengen van Yeates. 

Tijdens de uitspraak van de jury keek T. naar zijn schoenen en toonde geen emotie.

Voor veel fotomateriaal zie Daily Mail. Eerdere berichten over de taak-Yeates.

De bekentenis van Vincent heeft veel mensen compleet verrast, zelfs zijn familie, die altijd bleef geloven in zijn onschuld. Zo verklaarde zijn broer Marcel begin dit jaar nog tegen KRO’s Aart Zeeman: “Vincent is een vriendelijke, warme, behulpzame jongen. Hij kan het niet gedaan hebben.” Die Brandpunt uitzending.van januari 2011 is hier terug te kijken:


Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.