Vingerafdruk nagemaakt van foto

Onderzoekers van de Universiteit van Berlijn zijn er in geslaagd de vingerafdruk van de Duitse minister van Defensie na te maken op basis van foto’s van haar vinger. De foto’s zijn genomen op een persconferentie van de minister; de onderzoekers wisten met speciale software de vingerafdruk te reconstrueren.

Jan Krissler, een van de onderzoekers, presenteerde zijn vondst op de Chaos Computer Club, een conferentie in Hamburg voor hackers. Hij slaagde er eerder al eens in om vingerafdrukken na te maken, maar toen had hij een afdruk op waterglas nodig. Deze keer is de vingerafdruk volledig op foto’s gebaseerd, die op enkele meters afstand genomen zijn. Hij heeft op basis van de foto’s een afdruk weten te maken.

In zijn toespraak laat Krissler ook zien dat irisscanners en gezichtsscanners voor de gek gehouden kunnen worden. Hij houdt onder meer een foto van een ander gezicht voor zijn eigen hoofd, waarna het systeem hem toelaat.

Met de vingerafdruk kunnen systemen die zijn beveiligd met scanners van biometrische gegevens, geopend worden. Dergelijke beveiligingssystemen worden al voor meerdere toepassingen gebruikt, bijvoorbeeld door banken.

Ook in consumentenelektronica worden vingerafdrukscanners gebruikt. Onder meer iPhone heeft een toepassing waarmee de telefoon alleen ontgrendeld kan worden met een vingerafdruk; dat zou veiliger zijn dan een wachtwoord omdat die afgekeken kunnen worden op drukke plaatsen.

Bekijk de video van de toespraak hieronder (Duitstalig), vanaf 26:15 is te zien hoe Krissler de vingerafdrukscanner misleidt; daarna legt hij uit hoe hij de vingerafdruk van de minister heeft gemaakt.