Vingerafdruk op wapen in zaak Staatsliedenbuurt

De 59-jarige Willem van H. zit sinds maart in de gevangenis omdat zijn vingerafdrukken zijn gevonden op een magazijn van een kalasjnikov. Dat wapen werd gevonden in een huis van een van de verdachten van de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt.

De advocaat van Van H. heeft dat bevestigd aan Omroep Brabant. In het huis van Van H. werden jachtgeweren, een ander vuurwapen en munitie voor automatische wapens gevonden. Hij wordt verdacht van verboden wapenbezit, lidmaatschap van een criminele organisatie en het bezit van een jammer. Of Van H. ook wordt verdacht betrokken te zijn bij de liquidatie is onduidelijk. Justitie wil daar niets over zeggen.

‘Vingerafdruk zegt niets’

Volgens advocaat Louis de Leon wil de vondst van de vingerafdruk niet zoveel zeggen. ‘Dit zegt helemaal niets of mijn cliënt direct of indirect betrokken was bij die schietpartij’, aldus De Leon tegen Omroep Brabant. ‘Die sporen kunnen op allerlei manieren erop zijn gekomen.’ Hij wil daarom dat de voorlopige hechtenis van zijn cliënt zo snel mogelijk wordt opgeheven.

Via de vingerafdruk van Van H. kwamen vier andere verdachten in beeld bij de politie. Afgelopen week werd bekend dat zij in hetzelfde onderzoek zijn opgepakt. Volgens de politie speelt Van H. een belangrijke rol in de wapenhandel van Jan B.