Vingerafdruk paspoort niet in database

De vingerafdrukken die in een nieuw paspoort worden afgedrukt komen nog niet in een centrale database. Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken heeft dat besloten omdat er twijfels zijn over de beveiliging van een dergelijke opslag. Voorlopig worden vingerafdrukken dus alleen op het paspoort zelf opgeslagen. De reeds opgeslagen afdrukken zullen worden vernietigd heeft Donner aan de Tweede Kamer beloofd. Volgens de minister betekent dit nu niet dat de plannen voor een centrale database met vingerafdrukken van de baan zijn.

Vandaag zou er een debat zijn in de Tweede kamer met de minister over het nu verder moet met de database. 

De gemeenten slaan nu de afgenomen afdrukken op.

Voor nieuwe paspoorten zal de vingerafdruk alleen nog maar worden opgeslagen op de chip in het nieuwe biometrische paspoort. Maar de gegevens gaan ook een Frans bedrijf dat deel uitmaakt van de Safran Group, een van de grootste bedrijven in Frankrijk. Die zullen dus ook worden vernietigd.

De Tweede Kamer heeft grote problemen met de centrale opslag van vingerafdrukken. Met name de VVD is bezorgd over de betrouwbaarheid van de afdrukken en de veiligheid en het risico dat zoekslagen verkeerde resultaten opleveren, met grote strafrechtelijke gevolgen.

Een staflid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid heeft het nieuwe biometrische paspoort als een schending van de mensenrechten betiteld.

Lees ook:

Kamer: Vingers niet in centrale database