Vingerafdrukken Nederlandse criminelen naar VS

Nederland gaat een databank met vingerafdrukken van 1,3 miljoen Nederlandse verdachten en veroordeelden ter beschikking stellen aan de Verenigde Staten. In ruil krijgt de politie er een databank voor terug met de vingerafdrukken van 210 miljoen mensen.

Dat meldt dagblad Trouw vanochtend. De politie krijgt binnenkort toegang tot de databank van de FBI en van de Amerikaanse visumdienst. Dat zegt John Riemen, hoofd van de landelijke politie-eenheid Centrum voor Biometrie in Zoetermeer. De FBI-databank bevat vingerafdrukken van 70 miljoen criminelen, die van de visumdienst van 140 miljoen buitenlandse bezoekers aan de VS.

Blinde vlek

Riemen zegt tegen Trouw niet precies te weten hoeveel extra zaken hierdoor kunnen worden opgelost. ‘Het is een blinde vlek, we hebben dit nog nooit op deze manier en schaal gedaan’. Momenteel moet elk verzoek voor een vingerafdruk apart worden behandeld, via een internationaal rechtshulpverzoek. Met de nieuwe databank kan razendsnel een check worden gedaan.

Cold Cases

Nederland deelt al vingerafdrukken met 20 andere Europese landen. Die samenwerking levert duizenden matches per jaar op, vooral met Duitsland en België. Door de Amerikaanse samenwerking komen er in één klap 210 miljoen personen bij. Riemen wil de Amerikaanse database ook gebruiken om in Nederland cold cases op te lossen.

Zie ook:

Politie gebruikt vingerafdruk in paspoort niet

Hackers stelen vingerafdruk van smartphone

Coke te achterhalen via vingerafdruk

Vingerafdrukken mogen worden opgeslagen

Vingerafdruk nagemaakt van foto

Politie mag om vingerafdruk iPhone vragen