Vingeronderzoek gaat meer opleveren

Binnenkort kan een vingerafdruk meer informatie opleveren dan alleen de identificatie van een persoon. Onderzoekers van de Sheffield Hallam University in Groot-Brittannië hebben een manier ontdekt waarmee kan worden bekeken welke stoffen een vinger heeft aangeraakt en welke stoffen het lichaam afscheidt. Zo kan bijvoorbeeld bekeken worden of iemand onder invloed was van drugs of explosieven heeft aangeraakt.

Een vingerafdruk vertoont niet alleen een patroon van reliëf maar ook materiaal dat op de huid zit is te zien. Daar kunnen bijvoorbeeld resten van poeder of stukjes plantaardige stof opzitten. Ook vloeistoffen die door het lichaam zijn afgescheiden door de huis van de vinger zijn zichtbaar.

Er wordt een speciaal poeder aangebracht dat kristallen vormt en vervolgens kunnen onderzoekers vaststellen door welke stoffen de kristallen zijn vervuild. 

In een test konden onderzoekers bijvoorbeeld zien dat iemand een condoom had aangeraakt.

De wetenschappers hopen dat de technologie binnen drie jaar ter beschikking van de politie komt. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een groot bedrag in het project geïnvesteerd.

Zie meer bij de BBC.