Virtual reality op plaats delict

De politie in Rotterdam heeft het afgelopen half jaar in tien zaken virtual reality ingezet op de plaats delict, in het kader van een experiment.

Proef

Het zogenaamde visualisatieteam in Rotterdam is aan de slag gegaan met een robotcamera, die 360 graden-foto’s kan maken op de plaats van de misdaad. Al die foto’s vormen een beeld dat via een mobiele telefoon in een virtual reality-bril kan worden bekeken. Dit kan al binnen twee uur na de fotografie. Dit meldt de NOS.

Terugkijken

Voordeel voor de politie is tijdwinst, omdat agenten niet steeds hoeven af te reizen naar de plek van het misdrijf. Terugkijken kan gebeuren met de bril. Hierbij loopt men niet het risico de PD nog eens te besmetten, en zullen sporen op de originele PD beter behouden blijven. Ook kunnen tactische rechercheurs nu de plaats van het misdrijf al uitgebreid bekijken, terwijl de forensische opsporing daar nog aan het werk is.

Verademing

Nielson Plomp is van de politie Rotterdam: ‘De eerste zaak die we op deze manier deden was een schietpartij, waarbij de plaats delict bestond uit meerdere straten’, vertelt hij. ‘Het was een verademing voor het opsporingsteam dat ze even konden kijken hoe het daar ook alweer zat, zonder dat ze eerst dertig kilometer moesten rijden.’