Vitaminen tegen agressieve gedetineerden

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil voorkomen dat gedetineerden agressief worden van de slechte voeding. Daarom krijgen gedetineerden vanaf volgend jaar in zeven instellingen voedingssupplementen. Uit experimenten blijkt dat gedetineerden die de supplementen slikken, minder agressief zijn.

Dat meldt de Volkskrant. Uit de proeven blijkt dat gevangenen en patiënten met een psychiatrische stoornis vaak ongezond eten, waardoor ze te weinig voedingsstoffen binnen krijgen. Dat heeft invloed op de werking van de hersenen en het gedrag van de gedetineerden. De supplementen moeten de tekorten aanvullen.

Agressie groot probleem

Nederland is daarmee het eerste land dat voedingssupplementen in gevangenissen gebruikt om het gedrag van gedetineerden te veranderen. In gevangenissen is agressie een groot probleem. Een kwart van de medewerkers van de instellingen krijgt te maken met fysiek geweld van gedetineerden.

Hoewel uit wetenschappelijk onderzoek in een Britse jeugdgevangenis en in Nederlandse inrichtingen blijkt dat de voedingssupplementen helpen, zijn veel wetenschappers niet overtuigd van het effect van voeding op het gedrag. De onderzoeken die wijzen op een verandering, hebben nog niet een alles overtuigend bewijs geleverd.