Vlaming berecht voor tweede gruwelmoord Spanje

De 35-jarige Dave Verbist uit Boom staat deze week in Girona terecht voor moord op de Spaanse Montse Mendez (40), die in 2012 stukken werd gesneden nadat ze daarvoor was gewurgd. Verbist is vorig jaar al veroordeeld voor moord op een jonge Deense vrouw, in 2014.

Seks

Tegenover de politie heeft Verbist volgens de Gazet van Antwerpen gezegd dat de dood van Montse Mendez ‘een uit de hand gelopen wurgspelletje’ was. Voor de juryrechtbank vertelde hij dat hij de vrouw in een café had leren kennen. Zij zou aan hem hebben gevraagd haar tijdens de seks te verstikken. Verbist: ‘Ze vroeg me om een touw of een zakdoek te gebruiken. Uiteindelijk heb ik een telefoonkabel genomen. Pas aan het einde van de seks merkte ik dat ze niet meer ademde.’ Montse Mendez, was moeder van twee kinderen.

Vuilniszakken

De toenmalige huisgenoot van Verbist in Girona staat ook terecht. Volgens Verbist adviseerde deze hem om het lijk te laten verdwijnen. Samen zouden ze de vrouw in stukken hebben gesneden en de lichaamsdelen in verschillende vuilniszakken op meerdere plaatsen in Girona hebben gedumpt. Kort daarna vertrokken de twee naar Madrid, nadat ze hun huurappartement grondig hadden gereinigd.

25 jaar

In 2016 is Verbist in Madrid veroordeeld voor een moord die gelijkenissen vertoont met de zaak in Girona. In 2014 drong hij de woning van de Deense toeriste Anne Strande Jensen (27) binnen. Hij was conciërge van het gebouw waar de Deense verbleef. Ze werd door Verbist gewurgd met het snoer van een computer. Daarna stak hij de woning in brand. Op 19 juli 2016 veroordeelde een Spaanse rechter Verbist voor deze moord tot 25 jaar cel.