Vliegveld Mexico-Stad is drugshub

Een schietpartij vorige maand op het internationale vliegveld van Mexico-Stad was waarschijnlijk niet het gevolg van een uit de hand gelopen arrestatie door de federale politie maar een ruzie om drugs tussen corrupte federale agenten. Bij de schietpartij in Terminal 2 kwamen drie federale agenten om het leven. Het hoofd van de federale politie hamerde er deze week op dat de drie slachtoffers een cocaïnelijn vanuit Peru onderzochten, waarin een aantal collega’s  verdachte waren.

Mexicaanse media kwamen met videomateriaal dat zou moeten aantonen dat alle betrokken agenten corrupt waren en dat er rond een toilettengroep war coke verstopt was ruzie uitbrak en vervolgens werd geschoten.

Op 25 juni waren een aantal pakketten cocaïne aangekomen op een vlucht vanuit Peru.  

Twee schutters en een derde agent zijn op dit moment voortvluchtig. De federale politie houdt vol dat de dode agenten bezig waren met een arrestatie maar uit videomateriaal zou moeten blijken dat deze agenten juist pakketten uit de toiletten halen en vervolgens nog een keer de toiletten binnenlopen en net doen alsof ze zoeken naar drugs.

Het imago van de federale politie is voor de autoriteiten erg belangrijk omdat de burgers alleen nog vertrouwen hebben in de federales. De lokale politiekorpsen zijn in het algemeen corrupt en in dienst van criminele organisaties. De net gekozen president Enrique Peña Nieto wil juist de rol van de federale politie vergroten om de rol van de militairen terug te dringen. 

Deskundigen wijzen erop dat de gebeurtenissen aangeven dat het vliegveld mogelijk veel kwetsbaarder is voor drugshandel dan tot nu toe is aangenomen.

In de Mexicaanse onderwereld geldt het vliegveld van de hoofdstad als terrein van het Sinaloa-kartel, de machtigste drugsorganisatie in Mexico, dat controle uitoefent via een kleinere groep (Beltrán-Leyva), net als Sinaloa een kartel van de westkust. Sinaloa staat onder leiding van Joaquin “El Chapo” Guzman, één van de rijkste personen ter wereld en Ismael “El Mayo” Zambada.

Het vliegveld van de Mexicaanse hoofdstad verwerkt per jaar bijna 28 miljoen passagiers en 409.000 ton aan vracht. Ook het tweede vliegveld van het land, van de toeristenstad Cancún is terrein van Beltrán Leyva. Zie ook Dossier Mexico.

{youtube}XPgJFeQNhqg{/youtube}

HIer video van de bewakingscamera:

{youtube}tRfdgF6YO_Q{/youtube}